درباره وبلاگ


باسلام خدمت تمامی بازدید کنندگان گرامی این وبلاگ را جهت ارتقاء دادن علم مهندسی سازه به ویژه سازه های بتنی ساخته ام وامیدوارم ازاین وبلاگ استفاده کافی راببرید.
آخرین مطالب
آرشيو وبلاگ
پيوندها
نويسندگان



نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

<-PollName->

<-PollItems->

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 5
بازدید دیروز : 3
بازدید هفته : 9
بازدید ماه : 8
بازدید کل : 34970
تعداد مطالب : 27
تعداد نظرات : 0
تعداد آنلاین : 1



مهندسی عمران
وبلاگ شخصی متعلق به مهندس مهدی اشکبوس




:9-1قطعات فشاری به ان دسته از قطعات سازه ای اطلاق میشود که تحت اثر نیروی محوری فشاری و یا ترکیب نیروی محوری فشاری و لنگر خمشی قرار میگیرند و از انواع انها میتوان به قوسها –پوسته های فشاری – دیوارها و اعضا خرپایی اشاره کرد.

 

9-2:اگر نسبت ابعادی و وضعیت انتهایی و کلی یک ستون طوری باشد که ستون تحت بارهای نهایی براساس بار محوری و لنگر خمشی که به صورت معمولی محاسبه میشود به مرحله شکست برسد ان ستون (ستون کوتاه)نامیده میشود.

در مقابل اگر ابعاد ستون و وضعیت قرار گیری ستون به گونه ای باشد که با تغییر شکل جانبی ستون لنگر خمشی اضافه ای در ستون معادل حاصل ضرب بار محوری در تغییر مکان جانبی ایجاد شود و شکست ستون تحت اثر این لنگر اضافه به علاوه اثرات بار محوری و لنگر خمشی اولیه اتفاق بیفتد این ستون (ستون بلند) یا (ستون لاغر)خوانده میشود

 

9-3:حاصل ضرب بار محوری در تغییر مکان جانبی ستون را به نام لنگر ثانویه یاد میکنند و معمولا اجازه داده میشود که در ستون هایی که اثرات ثانویه بیش از 5 در صد از مقاومت ستون نمی کاهد طراحی به صورت متداول در ستون های کوتاه انجام گیرد.

 

9-5:فولادهای طولی – فولادهای عرضی به صورت تنگ – فولادهای عرضی به صورت دورپیچ

 

9-6:فولاد های عرضی به صورت تنگ بسته در فواصل مناسب به عنوان قید جانبی برای فولاد های طولی عمل میکنند. فولادهای عرضی به صورت تنگ بسته اولا نقش اجرایی داشته و فولادهای طولی را در هنگام بتن ریزی و ارتعاش بتن در جای خود مهار کرده و از چسبیدن انها به بدنه قالب جلوگیری میکنند و ثانیا با کوتاه کردن طول ازاد فولاد های طولی از کمانش انها تحت تنشهای فشاری بالا جلوگیری کرده و مقاومت ستون را بالا میبرند فولادهای عرضی به صورت تنگ بسته همچنین در مقابل نیروی برشی احتمالی موجود در ستون مقاومت میکنند.اگر چه اصولا در ستون ها و تحت بار قائم برش قابل توجهی ایجاد نشده و غالبا ظرفیت برشی بتن مقطع جوابگو خواهد بود.

 

9-7: در ستون بتن آرمه با دورپیچ حلقوی فولادهای طولی و فولادهای عرضی به شکل دورپیچ حلقوی کلیه مزایا و وظایف فولادهای طولی وعرضی در ستون بتن آرمه با تنگ بسته را تامین میکنند به علاوه با جلوگیری از اتساع جانبی بتن محصور شدگی مناسبی برای بتن هسته ستون فراهم کرده و بنابراین شکل پذیری و مقاومت فشاری بتن هسته را افزایش میدهد این محصور شدگی از نوع محصور شدگی انفعالی یا غیر فعال بوده و فقط با افزایش بار فشاری ظهور میابد.

 

9-8:در این ستون پس از رسیدن به بار فشاری حداکثر تا حدودی جدا شدن و ریختن پوسته بتن اتفاق می افتد و بتن پوسته عملا از باربری خارج میشود به علاوه فولاد دور پیچ با ایجاد محصور شدگی برای بتن هسته مقاومت و شکل پذیری هسته بتن را بهبود میبخشد.

 

9-11: حداقل فولاد طولی ستون را برابر با یک درصد سطح مقطع ناخالص بتن ذکر میکند به منظور جلوگیری یک شکست ناگهانی و ترد است نظیر آنچه که در مورد یک مقطع بتنی بدون فولاد تحت بار فشاری اتفاق می افتد از طرفی بکار گرفتن حداقل یک در صد فولاد طولی مقادیر خزش و آفت را کاهش داده و مقاومت خمشی حداقلی را نیز برای ستون فراهم میکند.

9-12: حداکثر فولاد طولی ستون را به هشت درصد سطح مقطع ناخالص ستون محدود میکند محدودیت حداکثر فولاد طولی به جهت جلوگیری از تراکم میلگرد و مشکلات اجرایی مرتبط با آن است در عمل با قرار دادن بیش از پنج درصد تا شش درصد فولاد طولی در مقطع ریختن بتنی که به خوبی در قالب و اطراف میلگردها جای گیرد مشگل خواهد بود .

 

9-13: فاصله نگهدار یک میله قائم با قلاب های انتهایی کوچک است که دورپیچ را تا زمان سخت شدن بتن در موقعیت خود نگه داشته و گام مورد نظر را حفظ می کند .

 

9-14: الف – اگر از میلگردی کوچک تر از نمره 16 برای دورپیچ استفاده میشود:

-در صورتی که قطر دورپیچ نیم متر و کوچکتر باشد : از دو فاصله نگه دار استفاده شود.

-در صورتی که قطر دورپیچ 50 سانتی متر تا 75 سانتی متر باشد : از 3 فاصله نگه دار استفاده شود.

-در صورتی که قطر دورپیچ بزرگتر از 75 سانتی متر باشد : از 4 فاصله نگه دار استفاده شود.

ب- اگر از میلگرد نمره 16 و بزرگتر برای دورپیچ استفاده شود:

-در صورتی که قطر دورپیچ 60 سانتی متر و کوچک تر باشد : از 3 فاصله نگه دار استفاده شود.

-در صورتی که قطر دورپیچ بزرگتر از 60 سانتی متر باشد: از 4 فاصله نگه دار استفاده شود.

 

9-16: بار محوری خالص در یک عضو فشاری را میتوان به صورت باری تعریف کرد که در صورت افزایش تا رسیدن مقطع به نقطه نهایی شکست کرنش فشاری تمام نقاط مقطع را هم زمان به کرنش نهایی برساند.

مرکز پلاستیک مقطع فشاری نقطه از مقطع خواهد بود که اگر باری در ان نقطه وارد شود در لحظه نهایی شکست کرنش تمام نقاط مقطع را هم زمان به کرنش نهایی برساند.

 

9-19:اگر در یک ستون بار محوری و لنگر خمشی وارد بر مقطع در لحظه نهایی باربری ستون به صورتی باشد که بالانس بیشتر باشد ستون باشکست فشاری مواجه خواهد شد ولی اگر بار محوری و لنگر خمشی وارد بر مقطع ستون در لحظه نهایی طوری باشد که بالانس کمتر باشد شکست ستون از نوع شکست کششی خواهد بود .

 

9-21: رفتار ستون را در حالتی که بالانس کمتر بوده و همراه با شکست کششی باشد رفتار نوع یک ستون است.

و اگر در حالتی که بالانس بیشتر باشد اگر فولادهای یک وجه مقطع به کشش کار کنند رفتار ستون را رفتار نوع دو است.

و اگر کل مقطع به فشار کار کند رفتار ستون را رفتار نوع سه مینامند.

 



برچسب:, :: ::  نويسنده : مهدی اشکبوس

1-7:تحت خمش بهتر است چون در این حالت تغییر شکل بیشتری دارد که این نوعی علامت هشدار برای سکنه می باشد،با این حال شکست برشی در یک مقطع تقریبا  بدون ظهور علامت خطر است به همین دلیل در طراحی نیز ضریب کاهش مقاومت چشم گیری به آن تعلق میگیرد .

 

7-3:از آنجا ضعف عمده بتن در کشش است در یک تیر تحت بار گسترده مقدار این تنش ها در نزدیکی تکیه گاه کم است  وهر چه به وسط دهنه نزدیک می شویم مقدار این تنش در ناحیه ی کششی افزایش میابد وباعث تغییر شکل بیشتر در این ناحیه میگردد.

 

7-5:تر ک برشی :این نوع ترک د رنزدیکی  تکیه گاه به وجود می آید ومعمولا تحت زاویه ی 45درجه می باشد.2)ترک هایی خمشی :این نوع ترکها در وسط دهانه ودر جای که نیرو ی زیادی در ناحیه ی کششی  وجود دارد بوجود می آید.3)ترکهای برشی ،خمشی :این نوع ترکها در ناحیه ی بین تر کهای خمشی وترکهای برشی بوجود  میآید.

 

7-6:عملکرد تیر:در صورتی که بازوی لنگر نیروهای  فشاری وکششی ثابت بماندویا در جاهایی که عملکرد خمشی غالب باشد رخ می دهد.

عملکرد قوس:عملکرد قوس در انتقال برش بیان گر تغییرات شدید در بازو ی فشاری و کششی بوده ودر بتن ترک نخورده ودر نزدیکی تکیه گاه تیر ،یعنی جای  که بار خارجی از ناحیه ی فشاری  به طرف  تکیه گاه ،توسط یک قوس فشاری در بتن منتقل می شود ،رخ می دهد.

 

7-7: 1)شکست خمشی:این شکست بیش تر برای تیرهای لاغر تحت بار متمرکز  وبا a/d>5.5ویا تحت بار گسترده وبا lc/d>16اتفاق می افتد.

2)شکست قطری کششی :این حالت شکست اغلب برای تیر های  معمولی یا تحت بار متمرکز وبا 2.5<   

                                                                  5.5>a/dرخ می دهد.

3)شکست برشی فشاری وشکست برشی کششی:این حالت از شکست ممکن است برای تیر های نسبتا عمیق تحت بار متمرکز با 1

 

7-8:تیرهای که شکست آنها خمشی باشد از تیرها با رفتاری شکل بذیر خواهد بود .در شکست قطری کششی اساسا دارای رفتاری ترد وشکننده اند.ولی در شکست برشی فشاری  وشکست برشی کششی  عموما در ناحیه ی  فشاری دارای شکست تردی است ودر ناحیهی کششی از مقدار این تردی کمتر می شود.

 

7-9:نقش فولاد برشی در یک تیر بتن آرمه تحمل نیر وهای برشی میباشد که این مقدار در تکیه گاه ها مقدار کمی نیست ومقدار این نوع فولاد در نزدیکی  تکیگاه ها به مراتب  بیشتر از سایر نقاط تیر است.

 

7-10: 1)فولاد برشی قائم .2)فولاد برشی مایل بازاویهی حداقل 45 درجه نسبت به افق.3) فولاد برشی مایل بازاویهی حداقل 30 درجه نسبت به افق.4)ترکیبی از فولاد برشی قائم و فولاد خم شده طولی .5)شبکه سیمی جوش شده.6)دوربیج ویا فولاد عرضی حلقوی.

 

7-11:فولاد قائم از طریق کار کردن با آن ونیز راحتی کار کردن وهمچنین کم شدن خطا واشتباه در این خاموتها کم می شود،ولی در فولاد های مایل  چون تحت زاویه قرار می گیرند ممکن است قسمت بالای آن  تامین نشودوامکان بروز خطا واشتباه در نحوه ای قرار گرفتن ان وجود دارد.

 

7-13:در اعضای که تحت نیروی برشی قرار می گیرند فقط اعضای قائم آنهاست که در مقابل نیروی فشاری مقاومت می کند واعضای افقی خاموت ها فقط در تحمل بیچش موثرندواین اعضای قائم ونیز چسبندگی در بعضی قسمت های بتن  بخش اعظم این نیروها را تامین میکند.

 

7-14:زیرا اگر مقدار فاصله ی خاموت ها افزایش یابد عمق این نوع ترکها که در اثر نیروهای برشی بوجود می آید افزایش میابد ودر نتیجه باعث شکست تیر می شود بر این اساس باید فاصله این خاموت ها نیز به d/2محدود شود.

 



برچسب:, :: ::  نويسنده : مهدی اشکبوس

1-5:در این روش های طراحی  ضرائب آنها به این گونه هستند که  قبل از محاسبه  لنگر نهایی ،ضریبی تحت عنوان ضریب افزایش بار به آن تعلق می گیرد و بس از محاسبه ی لنگر اسمی نیز ضریبی تحت عنوان ضریب کاهش مقاومت به آن تعلق می گیرد که این مقدار همیشه کمتر از (1) می باشد.

5-2:روش sdmوlsdبه ماهیت اصلی بارها ونیرو ها نزدیک تر است ،چون :1)رفتار مقطع دیگر خطی در نظر گرفته نمی شود.2)در این روش   مقدار ضرائبی که به آن تعلق می گیرد دارای  دقت بیشتر ی باشد.3)در این نوع از روش ها ی طراحی  ضرائب برخلاف تنش مجاز در چند مرحله اعمال می شود که این خود باعث  افزایش دقت محاسبه نیرو ها  می شود.

5-3:در یک تیر خمشی انحنا به  صورت  تغییر زاویه ی  خمشی  به ازا طول واحد تیر تعریف می شود.

5-5:در یک تیر بتنی هر وقت  فولاد موجود در مقطع جاری شود  بدون افزایش بار انحنا ی چشم گیری  خواهیم داشت.ولی در هر مقطعی که مقدار فولاد کششی موجود در مقطع کمتر از مقدار بالانس باشد رفتاری شکل بذیر ونرم خواهد داشت ومیزان  شکل بذیری  یک مقطع عبارت است از نسبت انحنای  نظیر نقطه شکست نهایی به لحظه  تسلیم فولاد های کششی.

5-6:جهت دستیابی به یک روش اصولی در طراحی  بایستی  براساس برخی از تئوری ها مانند نیرهای  داخلی ونیز براساس همسازبودن  تغییر شکل  های مقطع،ارزیابی صحیح مقاومت مقطع ارائه می گردد.این فرضیات  مهم  عبارت اند از :1)اصل برنولی .2)بیو ستگی کامل بین فولاد وبتن.3)توزیع تنش در بتن وفولاد در یک مقطع  بتن آرمه بر اساس منحنی های  تنش- کرنش.

5-8:دلیل این مقدار فولاد در روش های lsdو )sdmحتی اگر این مقدار از طریق محاسبه بدست بیاید)این است که،اگر مقدار فولاد موجود در تیر کم باشد، قبل از اینکه تنش در دورترین تار کششی بتن  باعث ایجاد ترک در تیر شود ،فولاد موجود در تیر بتنی در ناحیه ی کششی جاری شود.اا

 



برچسب:, :: ::  نويسنده : مهدی اشکبوس


1-4:درزمانی که تنش در دورترین تار کششی خود به مدول گسیختگی میرسد ترکها  ایجاد شده (ولی رفتار بتن در ناحیه ی خطی عمل می کند)وبا افزایش تنشها مقدار ترکها بیشتر شده تا جایی که دیگر ترکها افزایش نیافته وبا افزیش تنش ها فقط عمق آنها افزایش میابد.

4-3:دلیل اصلی در شکست ترد ونرم در مقدار فولاد موجود در تیر(در ناحیه ی کششی میباشد).که اگر مقدار فولاد در ناحیه کششی کم باشد در اثر بار وارده ابتدا فولاد جاری شده  وبعداز تغییر شکل زیاد، تیر تخریب میشود این نوع شکست ، شکست نرم نامیده می شودواگر مقدار فولاد در تیر (در ناحیه ی کششی )زیاد باشد  فولاد در اثر بارهای وارده ،جاری نشده وبتن در ناحیه ی فشاری به صورت ناگهانی بکیده می شود.

4-4:کم بودن یا زیاد بود ن فولاد نسبت به یک شرایط مرزی را با فولادی به نام فولاد متوازن مشخص می کنند.فولاد متوازن مقدار فولادی است که با افزایش میزان بار،درست در همان لحظه که فولاد در ناحیه  کششی به حد تسلیم می رسد بتن در ناحیه فشاری به حدخرد شدن برسد.

4-5:از جمله مزایا های آنها می توان به. 1:بروز این تغیر شکل ها زنگ خطری برای اهالی انجاست.2:میزان جذب انرژی  در این گونه سازه ها بیشتر است.3:مقدار باز توزیع آنها بیشتر است نسبت به سایر مقاطع.

4-6: طراحی در ناحیه الاستیک یعنی رفتار بتن در کشش وفشار به صورت خطی است واین مقطع غیر اقتصادی ترین نوع طراحی است.در طراحی الاستو بلاستیک رفتار بتن در فشار وفولاد در کشش به صورت خطی است.طراحی الاستو بلاستیک نسبت به الاستیک اقتصادی تر است.ازجمله تشابه ای دو روش رفتار خطی آنها در فشار است.

4-7:مقدار لنگری است که اگر به یک تیر وارد شود در ناحیه کششی ترک بر میدارد ومحاسبه  مقدار این لنگرها توسط روابط مقاومت بدست می آید.

 



برچسب:, :: ::  نويسنده : مهدی اشکبوس

1-هدف از طراحی در یک سازه چیست؟

 

هدف از طراحی یک عضو سازه ای یا یک سازه، تامین ایمنی کافی و رعایت اقتصاد می باشد. یک عضو سازهای

اساسا" از آن جهت طرح می شود که از ایمنی کافی برخوردار باشد به این مفهوم که در مقابل بارهای وارده و

تحت انواع شرایط تحمل، از پایداری کافی برخوردار باشد.

 

 

 

2- از مسائل تاثیرگزار در طراحی، چه مسائلی ماهیت احتمالی داشته و پیش بینی دقیق آن ها ممکن نیست؟

1- پیش بینی دقیق بارهای وارده بر سازه و پیش بینی دقیق توزیع بارها امکتن پذیر نیست. این مساله بیشتر به

ماهیت احتمالی بار بر می گردد.ارزیابی بسیاری از بارها نظیر بار زنده، برف، باد و زلزله بر اساس بررسی آماری و

برآورد مبتنی بر توزیع احتمالی بار صورت می گیرد.چنین ارزیابی از مقدار، توزیع و ترکیب بار، ممکن است باآنچه در

عمل اتفاق می افتد، متفاوت باشد.

 

 

 

2- مقاومت مصالح مصرفی نیز ماهیت احتمالی دارد و پیش بینی مقدار تنش تسلیم و یا مقاومت نهایی نیز بر

اساس بررسی های آماری و توزیعهای احتمالی صورت می گیرد. بنابراین موادی که در اجزا سازه مورد استفاده

قرار گرفته اند، ممکن است در عمل مشخصات مکانیکی متفاوت از مقادیر پیش بینی شده از خود بروز دهند.

 

 

 

3- آنالیز سازه و تعیین تنش در اجزا سازه اصولا" تئوری هایی صورت می گیرد که ممکن است در عمل به صورت

کامل برقرار نباشند. این مساله نیز تفاوت هایی بین مقادیر واقعی تنش ها و مقادیر پیش بینی شده اعمال می

کند.

 

 

 

4- جزئیات اجرایی اجزا سازه نیز به دلایل کارگاهی و خطای انسانی، معمولا"به صورت کامل با آنچه در طراحی

تعیین می شود، انطباق ندارد. این مساله به خصوص در بتن مسلح و در مورد ابعاد قطعات بتنی و نیز موقعیت

دقیق میلگردهای فولادی بیشتر اتفاق می افتد.

 

 

 

3- ضریب اطمینان چیست و چه نقشی ایفا می کند؟

معمولا" براب تامین ایمنی کافی در سازه باید شرایط بارگزاری را تا حدودی دست بالا، و شرایط مقاومت اجزا را تا

حدودی دست پایین در نظر بگیریم تا ضریب اطمینان کافی در مقابل شرایط عملی فراهم گردد. تعیین ضریب

اطمینان و تدوین روش مناسب برای تعیین اجزا و مشخصات سازه با عنوان روش طراحی نامیده می شود. هر چه

ضریب اطمینان در طراحی بزرگ تر باشد، ایمنی بیشتری برای سازه در نظر گرفته می شود. از طرفی تامین ایمنی

بیشتر با استفاده از ضرائب اطمینان بزرگ تر، به ابعاد بزرگ تر و استفاده از مصالح بیشتر منجر می شود که

اقتصاد طرح را دچار مشکل می کند. به همین جهت معمولا" باید بین تامین ایمنی و کاهش هزینه ها، مصالجه ای

برقرار نمود بدین صورت که با پذیرش درصد مناسبی به عنوان ریسک قابل قبول، از بالا رفتن بی رویه هزینه ها

جلوگیری کرد. برقراری تعادل مناسب بین ایمنی و اقتصاد،از مشخصات  طراحی منظور می شود.

 

 

 

4- انواع روش های طراحی سازه را نام برده و مشخص کنید هر کدام از این روش ها در چه دوره ی زمانی کاربرد

داشته اند یا دارند.

1- روش تنش های مجاز (ASD) : که به نام روش تنش بهره برداری (WSD) نیز خوانده می شود از روش های

قدیمی طراحی سازه است که تا قبل از سال 1956 میلادی به عنوان تنها روش طراحی سازه های بتن آرمه در

آئین نامه ACI 318 مطرح بوده و از سال 1983، تحت عنوان روش دیگر طراحی به ضمیمه آئین نامه برده شده

است.

 

 

 

2- روش طراحی مقاومت (SDM) : که به نام روش طراحی مقاومت نهایی نیز خوانده شده است.

 

 

 

3- روش طراحی در حالات حدی (LSD) : که به نام روش طراحی بر مبنای ضریب بار و مقاومت (LRFD) نیز

خوانده می شود، در نیمه ی قرن بیستم پایه گذاری شد و در سال های اخیر، مورد توجه بیشتری قرار گرفته است

به طوری که هم اکنون مبنای طراحی در کشورهای اروپایی و نیز کشور کانادا قرار گرفته است. آئین نامه بتن ایران

نیز همین روش را مبنای طراحی خود قرار داده است.

 

 

 

5- در روش تنش های مجاز، بارهای جانبی بدون ضریب واردمی شوند یا با ضریب، توضیح دهید؟

 

 

 

6- ایمنی در روش تنش های مجاز چگونه تامین می شود؟

با تعیین ضریب اطمینان مناسب بر اساس آئین نامه، شرایط لازم برای تامین ایمنی کافی در طراحی سازه فراهم

می شود. تنش های مجاز (  σall ) با تقسیم تنش تسلیم فولاد و یا مقاومت بتن بر عدد ضریب اطمینان (SF)،تعیین

می شود. عدد ضریب اطمینان ممکن است در محدوده ی 1.5 تا 2.5 در نظر گرفته شود.

7- در روش طراحی مقاومت، چرا از ضریب کاهش مقاومت استفاده می شود؟

 

 

 

8- در روش ACI 318-05 چند ترکیب بارگزاری برای اثرات بارهای قاۀم و زلزله باید در نظر گرفته شود؟ در روش  

ACI 318-99 چطور؟ هر کدام از این ترکیبات را بنویسید؟

 

 

 

9- چرا در روش طراحی مقاومت از ضراۀب کاهش مقاومت (∅) استفاده می شود؟ این ضراۀب در کنترل خمش،

برش، پیچش و فشار در ACI 318-02 چه تغییراتی نسبت به قبل پیدا کرده است؟

10- ظوابط بهره برداری چیست و در روش طراحی مقاومت چگونه کنترل می شود؟

 

 

 

در روش طراحی مقاومت، علاوه بر آن که گسیختگی مقطع تحت نیروهای داخلی ایجاد شده بر اساس بارهای با

ضریب و ضرائب کاهش مقاومت کنترل می شود، شرایط مناسب بهره برداری از اعضا تحت بارهای بهره برداری

(بارهای بدون ضریب) نیز کنترل می گردد. این شرایط که تحت عنوان ضوابط بهره برداری بیان می گردد، شامل

کنترل خیز تیر و نیز کنترل عرض ترک مقطع می باشد.

 

 

 

11- توضیح دهید که روش طراحی در حالات حدی چگونه بر مفاهیم احتمالات استوار است؟

 

 

 

طراحی در حالات حدی یک روش طراحی مبتنی بر مفاهیم احتمالات است. احتمال شکست یک سازه را می توان

با برآورد کمتری از مقاومت آن (R)، و تخمین بالاتری از اثرات بار (S)، و اطمینان از اینکه R > S است، کاهش داد.

 

 

 

این مفهوم را می توان در شکل کلی رابطه زیر بیان کرد:

 

 

 

 

 

 

 

 

12- نقش ضرائب  و  را در روش طراحی در حالات حدی مشخص کنید.

 

 

 

ضریب مقاوت (که به نام ضریب کاهش ظرفیت یا ضریب عملکرد نیز خوانده می شود) است که همیشه کوچک

تر از واحد بوه و منعکس کننده ابهامات و موارد نامعلوم در تعیین Rn  می باشد.

 

 

 

و α  یک ضریب بار است که معمولا" بزرگ تر از واحد بوده و قابلیت اضافه بار و نیز ابهامات متناظر با تعیین Sn  را

منعکس می کند.

 

 

 

13- منظور از حالات حدی نهایی و حالات حدی بهره برداری در طراحی در حالات حدی چیست؟

 

 

 

14- چرا مناسب تر است که از ضرائب بار به ازای هر بار مشخص، متفاوت باشند؟

ضریب بار جداگانه برای هر نوع بار، می تواند درجه ی متغییر ابهامات و نامعلومی متناظر با انواع گوناگون بار را بهتر

منعکس کند. مثلا" بار مرده اصولا" با دقت بهتری قابل پیش بینی بوده و ضریب بار کمتری نسبت به ضریب بار

بارهای زنده خواهد داشت. همچنین یک ضریب بار بسته به این که اکثر بار، افزایش یا کاهش تاثیر کلی بار باشد،

ممکن است مقادیر متفاوتی داشته باشد. مثلا" در ملاحضه ی شکست ناشی از واژگونی که بار مرده از شکست

جلوگیری می کند، اگر بار مرده ی واقعی کمتر از مقدار پیش بینی شده باشد، احتمال شکست بالاتر خواهد رفت.

در این حالت باید برای بار مرده، ضریب باری کمتر از واحد در نظر گرفت. واقع بینانه تر خواهد بود اگر ضرائب اضافی

برای در نظر گرفتن احتمال کمتر آن که چند بار (به جز بار مرده) بهطور هم زمان در حداکثر مقدار خود ظاهر شوند

(ضریب ترکیب بار، φ)، و نیز برای در نظر گرفتن اهمیت شکست عضو یا سازه ی مورد نظر (ضریب اهمیت، γ)، هم

چنین برای در نظر گرفتن نوع شکست (ناگهانی نظیر بتن یا تدریجی نظیر فولاد که می توان برای هر ماده

جداگانه در نظر گرفت)، و نیز در نظر گرفتن ابهامات متناظر با تحلیل سازه ای، منظور نمود.

15-  نقش ضرائب ترکیب بار و اهمییت ( φو γ ) در آئین نامه کاندا چیست؟ اصولا" آیا منطقی تر خواهد بود که

ضرائب α  و φ  و γ در آۀین نامه های بارگزاری تعیین شوند یا در آۀین نامه های طراحی؟ چرا؟

 

 

 

16- در آئین نامه بتن ایران آبا حالات حدی نهایی به چه صورت هایی رخ می دهد؟

 

 

 

1- از دست رفتن تعادل سازه یا قسمتی ازآن به عنوان یک جسم صلب

 

 

 

2- تغییر شکل یا تغییر مکان سازه یا قسمتی از آن در حدی که شکل هندسی یا رفتار سازه را به کلی تغییر دهد

 

 

 

3- رسیدن سازه به حداکثر ظرفیت باربری خود به یکی از شکل های زیر:

 

 

 

- وقوع حالت حدی نهایی مقاوت با شکست مقاطع، قطعات و یا اتصالات به دلیل گسیختگی یا تغییر شکل های

بیش از حد و یا گسیختگی مصالح

 

 

 

- تبدیل شدن سازه یا قسمتی از آن به مکانیزم

 

 

 

- از دست رفتن پایداری کل سازه یا قسمتی از آن

 

 

 

17- در آبا حالات حدی بهره برداری به چه صورت هایی ممکن است اتفاق بیفتد؟

1- تغییر شکل بیش از حد سازه یا اجزا آن، به صورتی که اثر نامطلوبی در ظاهر سازه یا عملکرد مناسب آن ایجاد

نموده و به خود سازه، نازک کاری موجود در آن و یا قطعات غیر سازه ای آسیب برساند

 

 

 

2- صدمات موضعی نظیر ترک خوردگی، پوسته شدن و یا تخریب بیش از حد سطح بتن به صورتی که نیاز به نگه

داری بیش از حد متعارف داشته باشد، و یا احنمال خوردگی میلگرد ها را افزایش دهد و در نتیجه به وضعیت

ظاهری و عملکرد مناسب سازه آسیب برساند

 

 

 

3- لرزش بیش از حد سازه در اثر بارهای بهره برداری، یا عملکرد ماشین آلات نصب شده و یا نیروی باد به صورتی

که باعث تشویش خاطر استفاده کنندگان شود و یا عملکرد مناسب سازه را دچار مشکل کند

 

 

 

4- حالت های حدی دیگری که ممکن است با تشخیص و قضاوت مهندس محاسب سازه برای سازه های خاص با

عملکرد نامتعارف تعیین شود.

 

 

 

18- بر اساس آبا علاوه بر کنترل حالات حدی، چه موارد دیگری باید رعایت شوند؟

 

 

 

1- سازمان دهی سازه و اجزا اتصالات، چنان باشد که پایداری کلی و به هم پیوستگی سازه تامین شود به طوری

که آسیب دیدگی موضعی سازه به گسیختگی کلی یا زنجیره ای منجر نشود.

 

 

 

2- با پیش بینی تدابیر خاص، مقاومت سازه در قابل آتش سوزی تامین شود.

 

 

 

3- با پیش بینی تدابیر مناسب، پایایی سازه تامین شود. در این مورد به خصوص در مورد بتن، توجه کافی به مواد و

مصالح مصرفی و طرح اختلاط با ملاحضه ی شرایط محیطی الزامی است.

 

 

 

4- طراحی سازه باید حلقه ای از زنجیره ی طراحی- اجرا- نگهداری تلقی شده و نسبت به صحت انجام هر کدام از

سه جز اطمینان حاصل شود.

 

 

 

19- روش هایی را که آبا برای تحلیل یک سازه ی بتن آرمه مجاز می داند، نام ببرید؟

الف- تحلیل خطی

 

 

 

ب- تحلیل خطی همراه با بازپخش محدود

 

 

 

ج- تحلیل غیر خطی

 

 

 

د- تحلیل پلاستیک  

 

 

 

20- رفتار غیر خطی مادی و رفتار غیر خطی هندسی را که در تحلیل غیر خطی سازه ها مورد توجه قرار می گیرند،

توضیح دهید.

در این روش لنگرها و نیرو های داخلی در هر مقطع از سازه با توجه به رفتار غیر خطی مصالح و (یا) با توجه به تاثیر

تغییر شکل های بزرگ در سازه (که تحت عنوان رفتار غیر خطی هندسی نامیده می شود)، تعیین می شوند. این

روش تحلیل را می توان برای انواع سازه ها و در حالات حدی نهایی و بهره برداری، مورد استفاده قرار داد. در روش

تحلیل غیر خطی همچنین می توان برای منحنی لنگر- انحنا هر مقطع، از یک نمودار دو خطی که بیانگر حالت ترک

خورده ی بتن و حالت تشکیل مفصل پلاستیک در مقطع است، و یا یک نمودار سه خطی که علاوه بر مشخصات

نمودار دو خطی حالت ترک خورده ی بتن را نیز بیان می کند، استفاده کرد. دقت شود که شیب نمودار لنگر- انحنا

سختی خمشی عضو (حاصل ضرب مدول الاستیسیته در ممان اینرسی، EI) را نشان می دهد.

 

 

 

21- ترکیبات بارگزاری لازم تحت تاثیر بارهای مرده، زنده و زلزله را بر اساس آبا بنویسید.

 

 

 

22- منظور از ضرائب جزۀی ایمنی مقاومت در آئین نامه بتن ایران چیست و مقادیر آن ها چقدر است؟

 

 

 

23- چرا در آبا از ضرائب اصلاح مقاومت و بار ( nو γn ) استفاده می شود؟ مقادیر آن ها چقدر است؟

 

n∅ ضریب اصلاح مقاومت و γn  ضریب اصلاح بار است که در حال حاضر در طراحی تمام قطعات برابر 1.0 معرفی

 

شده است مگر درتعیین ضریب تشدید لنگر ستون ها که ضریب اصلاح مقاومت 0.65 = n در بار بحرانی ستون

ضرب می شود.

 

 



برچسب:, :: ::  نويسنده : مهدی اشکبوس
 

1- نقش هر یک از بتن و فولاد در یک عضو بتن آرمه در تحمل تنش چیست ؟

 

بتن از مقاومت فشاری قابل قبول و مقاومت کششی بسیار پایین (در حدود 10% مقاومت فشاری) برخوردار

است. از طرفی در بسیاری از قطعات سازه ای، کشش مستقیم و یا کشش ناشی از خمش ایجاد می شود. به

همین جهت برای جبرای ضعف مقاومت کششی بتن، ایده بتن مسلح ابداع شده است. در این روش، در هر

قسمت که قطعه ی سازه ای تحت کشش (کشش مستقیم یا کشش ناشی از خمش) قرار گیرد از فولاد به

عنوان یک ماده ی مقاوم در مقابل کشش ایجاد شده، استفاده می گردد.

اگر چه ایده ی اولیه در ابداع بتن مسلح، واگذاری نقش مقاومت در مقابل تنش های کششی به فولاد بوده

است با این وجود فولاد می تواند به عنوان یک عنصر کمکی در تحمل فشار نیز در کنار بتن قرار گیرد. به همین

دلیل میلگردهای مسلح کننده در قطعات فشاری نظیر ستون ها و یا حتی در ناحیه فشاری تیرها به عنوان فولاد

فشاری نیز به کار می روند.


 


 


2- آیا در یک عضو بتن آرمه ترک هم ایجاد می شود؟ توضیح دهید.

در یک مقطع بتن آرمه ، ممکن است ترک های کششی در ناحیه کششی بتن و در جهت متعامد نسبت

به جهت تنش های کششی ایجاد شوند. این ترک ها ممکن است از میلگرد های کششی نیز عبور کرده

و تانزدیکی تار خنثی بالا روند. با این وجود، معمولا" عرض این ترک ها بسیار محدود بوده (کوچکتر از 0.3

میلی متر)و در عملکرد قطعه بتن مسلح دخالت نمی کنند.


 


 


 

3 - به چه دلایلی بتن و فولاد یک جسم مرکب همساز تشکیل می دهند؟

الف- ضریب انبساط حرارتی بتن و فولاد بسیار به هم نزدیک است به همین دلیل تحت تاثیر تغییرات دمای

متداول، تنش های قابل توجهی بین آن ها ایجاد نمی شود.

ب- بتن و فولاد چسبندگی بسیار خوبی با یکدیگر داشته و بین آن دو معمولا" لغزش اتفاق نمی افتد بنابراین می

توانند عملکرد مرکبی با یکدیگر داشته باشند و همانند یک جسم واحد عمل کنند. چسبندگی بسیار خوب بین

بتن و فولاد، ناشی از چسبندگی شیمیایی بین دو ماده، و نیز ناصافی های سطحی و برآمدگی های آج میلگرد

می باشد.

ج- فولاد ماده ای است که به راحتی در معرض خوردگی شیمیایی قرار می گیرد در حالی که بتن معمولا" نفوذ

ناپذیری قابل قبولی دارد و می تواند فولاد مسلح کننده را در مقابل خوردگی محافظت نماید.

د- مقاومت فولاد در مقابل دمای آتش بسیار پایین است در حالی که پوشش بتن که روی میلگردها قرار گرفته

است، مقاومت بسیار خوبی در مقابل آتش سوزی ایجاد می کند.


 


 


4 - اقبال عمومی سراسر جهان به بتن آرمه به جهت چه خصوصیاتی از آن است؟


 


 


 

5 - مقاومت ساختمان فولادی و ساختمان بتن آرمه در مقابل آتش سوزی را با هم مقایسه کنید.

بتن مقاومت بسیار خوبی در مقابل آتش دارد. یک ساختمان بتن آرمه می تواند ساعت ها در مقابل آتش سوزی

های مهیب مقاومت کند، بدون آنکه فرو ریزد. این مساله فرصت کافی برای مهار آتش و نیز تخلیه ساختمان از

نفرات و اموال را فراهم می کند. در مقابل یک ساختمان فولادی در برابر آتش سوزی کاملا" ضعیف خواهد بود.

فرو ریزی برج های دو قلو نیویورک که در واقعه 11 سپتامبر سال 2001 مورد حمله قرار گرفتند به دلیل اسکلت

فولادی آنها بود. چنان چه این برج ها از مصالح بتن آرمه ساخته شده بودند، جان هزارن انسان و نیز میلیون ها

دلار ثروت موجود در آن ها حفظ می شد.


 


 


6 - عمر بهره دهی طولانی بتن مرهون چه واقعیاتی است؟

این مساله مبتنی بر این واقعیت است که بتن در طول زمان نه تنها کاهش مقاومت ندارد، بلکه با گذشت

طولانی زمان با تحکیم بیشتر سیمان، افزایش مقاومت نیز خواهد داشت. با این وجود، تاثیر عوامل مخرب

محیطی و یون های مهاجم ممکن است دوام بتن را در طول زمان به مخاطره بیندازد.


 


 


7 - نقاط ضعف بتن آرمه در مقایسه با فولاد چیست؟

1- مقاومت کششی بتن بسیار پایین بوده و در حدود یک دهم مقاومت فشاری آن است. این مساله استفاده از

فولادهای مسلح کننده در ناحیه ی کششی بتن را اجتناب ناپذیر می کند. با این وجود معمولا" در ناحیه ی

کششی ترک هایی ایجاد می شود که لازم است با تمهیدات خاص،عرض این ترک ها را محدود نمود. چنین ترک

هایی ممکن است در موارد خاص، زمینه ی نفوذ آب یا رطوبت یا یون های زیان آور را فراهم کند.

 

2- برای اجرای بتن درجا نیاز به قالب بندی و نیز مهارگذاری و شمع بندی است. هزینه ی مصالح مصرفی برای

قالب بندی، هزینه ی ساخت قالب، هزینه ی لازم جهت نصب قالب و برداشتن آن، و نیز هزینه ی مصالح شمع

بندی و هزینه ی نصب و برداشتن آن برای نگه داری بعضی از اجزا نظیر دال ها و تیرها قبل از سخت شدن بتن،

مبالغ قابل توجهی را به خود اختصاص می دهند که به 30 تا 50 درصد کل هزینه ی اجرایی سازه ی بتن آرمه

بالغ می شود.

 

3- مقاومت پایین تر به ازای واحد وزن بتن در مقایسه با فولاد، منجر به سنگین تر شدن اعضای بتن آرمه می

شود. مقاومت فشاری بتن معمولی حدود 5 تا 10 درصد مقاومت فولاد بوده و وزن مخصوص آن حدود 30 درصد

وزن مخصوص فولاد است. بدین ترتیب مقاومت به ازای واحد وزن بتن حدود  تا  همین کمیت برای فولاد خواهد

بود. وزن بیشتر اعضای بتنی به خصوص در دهانه های بلند به عنوان یک موضوع اساسی تلقی شده و بار مرده

ی عضو بتنی تاثیر قابل توجهی بر میزان لنگر خمشی در عضو خواهد گذاشت. این مساله همچنین میزان بار

زلزله را افزایش می دهد از طرفی همین مساله منجر به اشغال فضای بیشتری توسط ستون ها و تیرها خواهد

شد که ممکن است از نظر معماری مطلوب نباشد.

 

4- کنترل کیفیت بتن یک کنترل کارگاهی است و نسبت به کنترل کیفیت فولاد که در کارخانه انجام می شود، به

مراتب پایین تر خواهد بود.خصوصیات بتن به تغییرات نسبت اجزا، شرایط اختلاط، نحوه ی جای دادن و ویبره و نیز

شرایط مراقبت بستگی زیادی خواهد داشت که ممکن است تمام یا بعضی از این شرایط در کارگاه دستخوش

تغییر شده و به خوبی رعایت نگردد.

 

5- بتن تغییرات حجمی وابسته به زمان دارد. این تغییرات حجمی که عمدتا" با پدیده های افت و خزش مرتبط

هستند، با گذشت زمان ترک خوردگی هایی را ایجاد می کنند و نغییر شکل و خیز اجزا را افزایش می دهند.



 

8 - تفاوت بتن آرمه و بتن پیش تنیده از نظر تحمل تنش ها در چیست؟

 

در مقطع بتن آرمه، وظیفه ی تحمل تنش های کششی به فولادهای مسلح کننده واگذار شده و اجازه داده

می شود که بتن در ناحیه ی کششی ترک بخورد. در حالی که در مقطع پیش تنیده با ایجاد تنش های فشاری

اولیه در مقطع بتنی، شرایطی فراهم می شود که تنش های کششی ناشی از خمش، تنش های فشاری

اولیه را خنثی نموده و بدین ترتیب در مقطع یا اصلا" تنش کششی ایجاد نشود، و یا تنش های کششی ایجاد

شده اندک بوده و از مقاومت کششی بتن فراتر نرود. بنابراین در مقطع بتن پیش تنیده، هیچ گونه ترک خوردگی

مشاهده نخواهد شد.


 


 

 

9 - روش های پیش تنیدگی را نام برده و مختصرا" توضیح دهید.

پیش تنیدگی به دو روش پیش کشیده و پس کشیده انجام می گیرد. در بتن پیش کشیده ابتدا کابل هایپیش

تنیدگی که از نوع با مقاومت بالا و با تنش تسلیم 1200 تا 2000 mpa انتخاب می شوند، از داخل قالب عبور داده

شده و به مفدار دلخواه کشیده می شوند. سپس داخل قالب بتن ریزی شده و پس از کسب مقاومت بتن

(معمولا" بعد از 7 روز)،کابل ها آزاد می شوند. بدین ترتیب عکس العمل نیروی کششی اولیه در کابل، به صورت

نیروی فشاری بر مقطع بتنی اثر می کند. همچنین در بتن پس کشیده کابل های عبور داده شده از داخل یک

غلاف محافظ، بههمراه غلاف در موقعیت مناسب در داخل قالب تعبیه شده و بتن ریزی انجام می گیرد. قطعه

بتنی پس از انجام گیرش به محل نصب حمل شده و در موقعیت مربوطه قرار می گیرد. آن گاه کابل موجود در

قطعه که اکثرا" از یک طرف مهار شده است، از طرف دیگر توسط دستگاه تحت کشش قرار گرفته و نهایتا" در

انتهای قطعه مهار می شود. پس از مهار کابل، عکس العمل نیروی کششی کابل به صورت نیروی فشاری بر

قطعه اثر می کند. در بتن پس کشیده به سادگی می توان کابل را به هر شکل دلخواه و از جمله به شکل

سهمی در داخل بتن تعبیه نمود.


 


 


10 - چرا آنالیز و طراحی سازه ی بتن آرمه باید بر اساس یک آیئن نامه صورت گیرد؟

آیئن نامه ها بر اساس تحقیقات انجام شده در هر زمینه و تجربیات قبلی، و نیز با منظور نمودن ایمنی مناسب،

مجموعه مقرراتی را تنظیم می نمایند. هر مهندس می تواند بر اساس اصول کلی طراحی و رعایت قوانین یک

آیئن نامه، طراحی صحیح و مطمئنی را ارائه دهد.


 


 


11 - بعضی از آئین نامه های مهم بتن آرمه را نام برده و سابقه ی تاسیس آن ها را ذکر کنید.

 

 

 



برچسب:, :: ::  نويسنده : مهدی اشکبوس

 

50-2 خستگی در بتن چیست؟ به نظر شما خستگی در چه انواعی از سازه های بتن ارمه تاثیر گذار است؟

در بعضی از سازه ها ،ممکن است بارهای تکراری بر سازه اثر کند چنان چه یک ماده تحت تعدادی بارهای تکراری،به صورتی که هر کدام از ان بارها کوچکتر از مقاومت فشاری استاتیکی ان ماده است دچار شکست شود اصطلاحا ان ماده در اثر خستگی شکسته شده است.پدیده ی خستگی در مورد اکثر مصالح و از جمله بتن و فولاد وجود دارد .

 

 

 

 

تنش های حداکثر قابل تحمل در این بارگذاری تکراری ،تقریبا همان منحنی تنش – کرنش بتن تحت بار گذاری معمولی استاتیکی است ازطرفی ملاحضه می شود که پس از هر بار برداری ،مقدار قابل توجهی کرنش های پسماند در نمونه ی بتنی باقی می ماند ،که این مساله باعث می شود تحت تعداد محدودی سیکل بار گذاری ،نمونه تقریبا مقومت خود را از دست دهد حا چنان چه هر سیکل بار گذاری شده به صورتی باشد که تغییرات تنش در دامنه محدود حد پایینی تنش و حد بالایی تنش اثر کند منحنی تنش - کرنش بتن با تغییرات با مراتب تدریجی تر، تغییر شکل یافته و رفته رفته و تحت سیکل بارگذاری به مراتب بزرگتر ،جهت تحدب آن تغییر می کند و کرنش های پسماند در آن ذخییره می گردد.

 

 

 

 

با استفاده از منحنی اصلاح شده ی گودمن می توان مشخص کرد که در این محدوده تغییرات تنش ،با چه سیکلی از بارگذاری نمونه ی بتنی در اثر خستگی شکسته خواهد شد بدین منظور نقطه ای با مختصات افقی و مختصات قائم مشخص می کنیم ؛وضعیت این نقطه نسبت به منحنی های موجود ،تعداد سیکل بارگذاری مربوط به شکست این نمونه در اثر خستگی را تعیین خواهد نمود .دقت شود در که در مسائل عملی حد پایینی تنش ؛ناشی از بار مرده ویا بار مرده به علاوه قسمتی از بارهای زنده که ببه صورت ثابت وارد می شود همچنین حد بالایی تنش،ناشی از مجموع بارهای مرده و زنده است توجه شود که با استفاده از منحنی اصلاح شده ی گودمن ؛آن که حد پایینی تنش مشخص باشد مقاومت خستگی به ازای تعداد مشخصی از سیکل ها را نیز می توان تعیین کرد.نمودار منحنی اصلاح شده ی گودمن نشان می دهد که برای یک دامنه ثابت تغییرات تنش هر جه مقدار تنش بیشتر باشد تعداد سیکل های بارگذاری که یک بتن مشخص میتواند تحمل کند کمتر خواهد بود .

 

 

 

 

تاثیر شرایط نگهداری بتن بر مقاومت ضربه ای آن،تا حدودی متفاوت از تاثیر شرایط نگهداری بر مقاومت فشاری بتن است مقاومت درمقابل ضربه برای بتنی که در آب نگهداری می شود کم تراز مقاومت ضربه ای بتن خشک است اگرچه بتن درآب نگهداری شده می تواند ضربه های بیشتری را قبل از ترک خوردگی تحمل کند همچنین تحت بار گذاری ضربه ای یکنواخت مقاومت ضربه ای بتن به صورت چشم گیر بیش از مقاومت فشاری استاتیکی آن است این بدان معناست که بتن قابلیت خوبی در جذب انرژی کرنشی تحت ضربه ی یکنواخت دارد.

 

 

افت پلاستیکی بتن در حقیقت انقباضی است که در خمیر سیمان  

پلاستیک و در اثر تبخیر از سطح بتن و یا جذب آب توسط بتن

خشک شده ی زیرین ،رخ میدهد این افت در حدود 1 درصد حجم سیمان خشک ،انقباض ایجاد کرده و تنش کششی در سطح لایه ها ایجاد می کند

 

 

 

 

افت خود گیری یک نوع خاصی از افت است که در آن جابجایی آب به داخل یا خارج بتن اتفاق نمی افتد ؛بلکه از دست رفتن آب با استفاده ی آن در هیدراسیون سیمان رخ می دهد این افت به سهولت از افت در بتن سخت شده تمیز داده نمی شود مقدار افت خود گیری بسیاراندک بوده و کرنش آن در محدوده ی 00005/0 تا 0001/0 است لازم به ذکر است اگر در دوره ی هیدراسیون سیمان بتن به طور مداوم در مجاورت آب قرار گیرد نه تنها افت خود گیری در آن اتفاق نمی افتد بلکه لا نوعی انبساط در اثر جذب آب توسط ژل سیمان همراه خواهد بود که به آن تورم یا باد کردن گویند.

 

 

 

 

افت خشک شدگی انقباضی است که در بتن سخت شده و در اثر خارج شدن آب جذب شده در ساختارخمیر سیمان  به دلیل قرار گرفتن بتن در محیط با رطوبت نسبی کم تراز 100 درصد ،اتفاق می افتد .تا زمانی که خمیر سیمان اشباع در رطوبت نسبی 100  درصد نگهداری شود عملا کاهش ابعادی دربتن ملاحضه نمی شود به محض این که رطوبت نسبی محیط به 100 در صد برسد آب ازاد موجود در حفره های بزرگ –مثلا بزرگتر از 50 نانومتر فرار به محیط اطراف را آغاز می کند .با این وجود از ان جا که اب ازاد با هیچ پیوند شیمیایی یا فیزیکی به ساختار اجزا سیمان هیدراته متصل نیست از دست رفتن آب یا انقباض همراه نخواهد بود

 

 

 

 

ترکیب دی اکسید کربن موجود در هوا با سیمان هیدراته نیز به انقباض بتن منجر که این فرایند افت کربناسیون نامیده می شود. ترکیب دی اکسید کربن موجود در هوا ممکن است در محدوده ی 03/0 درصد حجمی درهوای مناطق روستایی ، تا 3/0 درصد حجمی درهوای شهرهای بزرگ متغییر باشد .

 

 

 

 

فرایند کربناسیون ممکن است انقباضی معادل افت خشک شدگی را دربتن ایجاد کند .لازم به ذکر است که درفرایند کربناسیون،با جا گرفتن کربنات کلسیم تولید شده در حفره ها و نیز کامل تر شدن احتمالی هیدراسون سیمان به جهت مجاورت با آب ازاد شده نفوذ پذیری بتن کمی کاهش یافته ونیز مقاومت آن اندکی افزایش می یابد

با این وجود فرایند کربناسیون محیط قلیایی خمیر سیمان را خنثی نموده و فولادها را با تهدید خوردگی مواجه می کند.

 

 

 

 

1-در صد حجمی سیمان هیدراته در بتن که با مقدار سیمان و در جه ی هیدراسیون تعیین می گردد تاثیر اساسی در انقباض بتن خواهد داشت

2-با افزایش بی رویه نسبت اب به سیمان افت بتن نیز افزایش میابد.

3- وجود افزودنی ها نظیر سرباره – میکروسیلیس و.... میزان انقباض بتن را افزایش می یابد .

4-رطوبت و زمان نیز بر انقباض بتن تاثیر می گذارد .

5- خصوصیات دانه بندی ،حداکثر بعد دانه ها ،شکل و بافت دانه ها و....از عوامل تاثیر گذار برافت و خشک شدگی بتن است.

 

 

 

 

خشک شدگی چه تفاوتی با یک دیگر دارند ؟

تغییر شکل ماده تحت تنش ثابت در طول زمان را خزش یا وارفتگی گویند.چنان چه یک نمونه ی بتنی در شرایط رطوبت نسبی صد در صد تحت تنش ثابت قرار گیرد با گذشت زمان در ان نمونه افزایش کرنشی ایجاد می شود که به ان خزش پایه گویند.از طرفی اگر نمونه ی بتنی تحت تنش ثابت،به طور همزمان در معرض رطوبت نسبی کم تر از صد در صد قرار می گیرد کرنش کل ایجاد شده در نمونه از جمع کرنش الستیک اولیه ،کرنش انقباضی آزاد ،و کرنش خزشی پایه بیش تر خواهد بود .خزش اضافی که وقتی نمونه ی تحت بار در

حال خشک شدگی است رخ میدهد خزش خشک شدگی نامیده می شود .

 

 

 

 

لازم به ذکر است که اگر به جای اعمال تنش ثابت ،یک کرنش ثابت بر نمونه ی بتنی تحمیل شود بلافاصله در نمونه یک تنش الاستیک آنی ایجاد می شود اگر چه با گذشت زمان ای تنش در اثر پدیده ای به نام آسودگی کاهش می یابد .بدین ترتیب آسودگی به صورت کاهش در تنش نمونه تحت کرنش ثابت در طول زمان تعریف می گردد پدیده ی آسودگی در بتن در بسیاری از موارد و از جمله در کاهش تنش های ناشی از نشست های نامساوی تکیه گاه در اعضاء سازه های بتن آرمه ، مفید تلقی می شود.

 

 

 

 

بتن ماده ای مرکب از سیمان ،آب،سنگ دانه و هوا بوده و تغییرات درخصوصیات این اجزاء و تغییرات در مسائلی همچون حمل ،جای دادن و ترکم بتن ،به تغییراتی در مقاومت بتن ساخته شده منجر شده .از طرفی تفاوت در شرایط آزمایش و دستگاه نیز تفاوت های آشکاری در مقاومت بتن ایجاد می کند .

 

 

 

 

استاندارد ASI 318 نتایج ازمایش فشاری استوانه ای استاندارد که به صورت مرطوب تا 28 روز عمل آوری شده وآزمایش شوند را با مقاومت فشاری مشخصه بتن و با fc’ نمایش می دهیم .این مقاومت همان است که روی نقشه های ساخت مشخص شده و در محاسبات بتن مسلح به کار می رود .بدیهی است که برای بر خورداری از یک ضریب اطمینان مناسب ، مقاومت مشخصه  باید کمتر از مقاومت متوسط که طرح اختلاط بتن بر اساس آن انجام می گیرد باشد به همین دلیل تعریف دیگری از مقاومت به نام مقاومت فشاری متوسط لازم است.

 

 

درصورتی رضایت بخش تلقی می شود که هر دو شرط زیر براورده گردد:

الف – میانگین تمام هر سه آزمایش متوالی مقاومت ،مساوی یا

  بزرگتر از fc’ باشد

ب – هیج کدام از آزمایش های مقاومت (متوسط 2 استوانه )، بیش ازMPa 3/5 ، کمتر از fc’ نباشد.

 

 

 

 

1- یک بار در روز

2- یک بار به ازای هر 120 متر مکعب بتن ریزی ؛

3- یک بار به ازای هر 500 متر مربع سطح بتن ریزی در دال ها و دیوارها.

 

 

 

 

به کار بردن الیاف در بتن و تولید بتن الیافی (FRC) ،این امکان را فراهم کرده است که بتوان بتنی شکل پذیر و با قابلیت جذب انرژی بیش تر ، و نیز بتنی با توسعه ترک خوردگی کمتر تحت بار و تنش های ناشی از افت و حرارت ،تولید نمود به همین جهت استفاده از بتن الیافی مصارف مهمی از جمله در ساخت پایه ها و شمع های بتنی ،بتن ریزی کف سالن های صنعتی ،رویه های بتنی راه ها و فرودگاه ها ،پوشش تونل ها و دیواره ها ، عرشه پل ،بتن نسوز ، مخازن تحت فشار،سازه های مقاوم در مقابل انفجار ،پانل های پیش ساخته ،و لوله های بتنی  پیدا کرده است .

 

 

 

 

یکی از مشخصات مهم بتن الیافی ،خاصیت جذب انرژی ، شکل پذیری ومقاومت آن در مقابل ضربه است. خاصیت جذب انرژی

و طاقت بتن می تواند به نحو مطلوبی خطر شکست سازه های بتنی

را در مواردی که تحت ضربه یا بار دینامیکی قرار میگیرند و به 

خصوص در زمان وقوع زلزله ،کاهش میدهد. خاصیت جذب انرژی

بتن الیافی معمولا با آزمایش سنجش طاقت اندازه گیری می شود .در این آزمایش سنجش طاقت بر اساس استاندارد ASTM C1018  به صورت سطح زیر منحنی بار – تغییر شکل یک تیر استاندارد با ابعاد 350×100×100 میلی متر تا یک تغییر شکل مشخص ،به سطح زیر همان منحنی تا تغییر شکل متناظر با اولین ترک خوردگی تعریف می شود .

 

 

 

 

پلیمرکه اصولامواد مصنوعی پلاستیکی بوده و از مواد آلی محسوب می شود،با ایجاد یک شبکه به هم پیوسته در داخل بتن ،می تواند حفره های داخلی را پر کرده و نفوذ پذیری بتن را به شدت کاهش میدهند .چنین بتنی با قابلیت جذب آب بسیار پایین ،دوام بسار خوبی ئر مقابل عوامل مخرب محیطی  و حمله ی مواد شیمیایی از خود نشان می دهد.

 

 

1- بتن اشباع شده با پلیمر) PIC): این بتن معمولا یک بتن پیش ساخته که پس از خشک شدن کامل با یک مونومر با ویسکوزیته ی پایین اشباع می شود این مونومر با پلیمر یزاسیون درجا حفره های موجود در بتن را پر کرده و تشکیل یک شبکه به هم پیوسته میدهد اشباع بتن با پلیمر به صورت قابل توجه مقاومت و دوام بتن را بهبود می بخشد برای اعضاء سازه های بتن آرمه و قطعات بزرگ بتنی گاه پلیمر بر روی سطح بتن پاشیده می شود استفاده های اصلی بتن اشباع شده با پلیمر در لوله های فاضلاب تانک های ذخیره ی آب دریا و... می باشد.

2- بتن با سیمان پلیمری) PCC) :این بتن با سیمانی ساخته می شود که مواد پلیمری به آن اضافه شده است این بتن نیز خصوصیاتی مکانیکی بهتر و به خصوص مقاومت بهتر در مقابل نفوذ آب و نمک و مقاومت بهتر در مقابل سیکل های یخ زدن و ذوب شدن دارد .همچنین این بتن چسبندگی بسیار خوب با میلگردهای و نیز با بتن قدیمی از خود نشان می دهد کاربردهای اصلی بتن با سیمان پلیمری در کف ساختمان ، عرشه پل ،پوشش جاده و تعمیر ساختمان های بتنی است .

3- بتن پلیمری PC)) :

بتن پلیمری که با نام بتن چسب پلاستیک و یا بتن چسبی نیز خوانده   

میشود از یک ماده ی چسباننده ی پلیمری و پر کننده ی معدنی نظیر ماسه یا شن تشکیل شده است از ان جا که در این بتن یک ماده ی پلیمری به طور کامل جانشین سیمان شده است افزایش قابل ملاحضه ای در قیمت این بتن حاصل می شود .بتن پلیمری مقاومت بسیار خوب در مقابل حمله ی یون های شیمیایی و سایر عوامل خورنده دارد واز خصوصیات جذب اب بسیار کم ،مقاومت خوب در مقابل سایش و پایداری خوب در مقابل سیکل های یخ زدن و ذوب شدن برخوردار است .در ساخت بتن با مواد پلیمری از انواع پلیمرها و از جمله پلس استر ،اپوکسی و پلی متیل متا اکر یلیت استفاده شده است

 

 

 

 

استفاده از میلگرد صاف فقط به عنوان دور پیچ ستون ها مجاز است ود سایر موارد حتما باید از میلگرد آجدار استفاده کرد .

 

 

 

 

71-2 تقسیم بندی انواع میلگردهای فولادی را دراستاندارد

 

70-2 استفاده از میلگرد صاف در چه مواردی مجاز است ؟

 

69-2 سه روش برای تولید بتن با مواد پلیمری را نام برده و شرح دهید.

68-2 بتن ساخته شده با مواد پلیمری از چه مزایایی برخورداراست؟

 

67-2 طاقت در بتن الیافی معرف چیست؟ سنجش طاقت چگونه انجام می شود ؟

 

66-2 کاربرد الیاف در بتن چه مزایایی را به دنبال دارد ؟ مواردی از کاربرد بتن الیافی را در سازه ها ذکر کنید.

 

65-2 تعداد نمونه گیری برای آزمایش مقاومت با چه ضوابطی تنظیم می شود ؟

 

64-2 مقاومت نمونه های استاندارد در آزمایشگاه ،در چه صورتی رضایت بخش تلقی می شود ؟

63-2 مقاومت فشاری مشخصه بتن با مقاومت فشاری متوسط لازم ، چه تفاوت هایی دارند؟

 

62-2 منشاء تغییرات آماری را درمقاومت بتن چه مواردی است؟

 

61-2 پدیده ی آسودگی را در بتن شرح دهید. این پدیده در چه مواردی مفید تلقی می شود؟

 

60-2 پدیده ی خزش را در بتن تعریف کنید.خزش پایه و خزش

 

59-2 عوامل موثر بر افت بتن را نام برده و مختصرا توضیح دهید؟

 

58-2 فرایند کربناسیون چه زیان هایی برای بتن دارد؟  

 

57-2 افت کربناسیون چیست ؟  در چه محدوده ی رطوبتی اتفاق می افتد ؟ چرا؟

 

56-2از دست رفتن چه ابی در بتن باعث افت خشک شدگی می شود ؟با تامین مجدد این آب تا چه حد می توان افت خشک شدگی را جبران نمود ؟

 

55-2افت خود گیری بتن چیست؟ و تاچه حد اهمیت دارد ؟

 

54-2 افت پلاستیکی در بتن ناشی از چیست ؟

53-2تاثیر شرایط نگهداری بتن را بر مقاومت ضربه ای آن توضیح دهید؟

 

52-2 توضیح دهید که چگونه میتوان مقاومت خستگی بتن را بر اساس منحنی اصلاح شده ی گودمن ارزیابی نمود ؟

 

51-2 تغییر در تحدب منحنی  تنش – کرنش بتن تحت بارهای تکراری چگونه است ؟ این تغییر ناشی از چیست ؟

 



برچسب:, :: ::  نويسنده : مهدی اشکبوس

 

 

2-20 بتن با پود فعال چیست ؟ چه خوصیاتی دارد ؟ چگونه تولید می شود؟ 

 

 

 

 

 

 

 

نوع دیگری از بتن با مقاومت بالا تحت عنوان بتن با پودرفعال 

 

 

 

 

) تولید می شود این بتن یک بتن با مقاومت بسیار زیاد است   RPS(

از شکل پذیری و خاصیت جذب انرژی بسیار خوب ،تخلخل بسیار کم ،نفوذ پذیری ناچیز و مقاومت سایشی بسیار خوب برخوردار است .مقاومت فشاری این بتن حداقل 200 مگاپاسکال و مقاومت خمشی آن ،با استفاده از الیاف کوچک فولادی در حدود 50 مگا پاسگال است. مواد بکار رفته در تولید بتن با پود فعال دانه های کوارتز با دانه بندی خوب و در محدوده ی 0.4 -0.15 میلی متر ، سیمان پرتلند بدونC3A ویا با C3A بسیار کم ،پودر میکرسلیس مرغوب ،و فوق روان کننده ی با کیفیت بسیار خوب است که با نسبت آب به سیمان بسیار کم(2/0-18/0) ساخته می شود.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2-26 تاثیر نوع سیمان مصرفی در مقاومت های 7،28،90 روزه بتن راشرح دهید؟

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2-27 قاعده ی نسبت آب به سیمان آبرامز چیست؟

 

 

ابرامز در سال 1918 دریافت که رابطه ی معکوسی بین نسبت آب به سیمان و مقاومت بتن وجود دارد .این رابطه به عنوان قاعده نسبت آب به سیمان آبرامزشناخته  شده و به صورت زیر بیان می گردد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



برچسب:, :: ::  نويسنده : مهدی اشکبوس

صفحه قبل 1 2 صفحه بعد